Ceny rosną jak szalone? Więc jedzmy… bułki 

Kryzys energetyczny stawia duże wyzwania przed branżą piekarniczą. Jak się pewnie domyślacie, ich wynikiem są wzrosty cen pieczywa, w tym bułek. Asortyment jest niezwykle obszerny: bułki żytnie, zbożowe, słonecznikowe, kukurydziane itp. Ułatwiając sobie porównanie cen, zwróćmy uwagę na normalną bułkę pszenną. Składniki są prawie identyczne we wszystkich piekarniach: mąka, woda, drożdże i sól.

Najdroższe są bułki od lokalnego piekarza, kosztują od 43 do 45 centów. Bułki w piekarniach znajdujących się w supermarketach są nieco tańsze: ceny wynoszą od 38 do 40 centów. Dyskonty typu Aldi oferują ceny najniższe: biała bułka kosztuje 17 centów.

Jeśli spojrzymy na wagę, najdroższa bułka pszenna z piekarni waży około 50 gramów. 

Ceny rosną i rosnąć będą. Jak więc zjeść dobrze wypieczone, pachnące i chrupiące bułki na śniadanie bez drenażu kieszeni? 

Dziś zdradzę Wam ekspresowy przepis na bułki. Koszt jednej to zaledwie 11 centów. 

Dzięki temu przepisowi możecie je jeść nie tylko od święta i jeszcze na tym zaoszczędzić!

Składniki na 12 dużych bułek (można z tej samej ilości zrobić 24.):

1 kg mąki pszennej,

2 łyżeczki soli,

1 opakowanie świeżych drożdży (42 gramy),

700 ml wody,

1 łyżka oleju do smarowania misek.

Wszystkie składniki wrzucamy do miski i wyrabiamy 8 minut. Gotowe ciasto przekładam do dwóch mniejszych misek wcześniej wysmarowanych olejem (ciasto podwoi swoją objętość). Przykrywamy talerzami i wkładamy do lodówki na całą noc (minimum 6 godzin). 

Ciasto po wyjęciu z lodówki bardzo się klei, dlatego należy zwilżyć wodą dłonie, aby z łatwością formować bułki. Na blaszce powinno wyjść około 12 sztuk. Następnie wstawiamy blachę do nagrzanego do 220 stopni celsjusza piekarnika z termoobiegiem i pieczemy 20 minut. Gotowe! Szybkie, proste i smaczne, czyli takie jak lubię. 

Zwróćmy uwagę na cenę:

1 kg mąki pszennej- 0,80 centów

2 łyżeczki soli- 0,10 centów

opakowanie drożdży 42 gramy – 0,15 centów

700 ml wody- 0,05 centów

1 łyżka oleju- 0,20 centów

Oczywiście musimy doliczyć koszty energii, która jest uzależnione od klasy energooszczędne naszego piekarnika. Praca piekarnika klasy A zużywającego średnio 0,8 kWh na godzinę będzie nas kosztować około 20 centów. 

Razem wychodzi około 1,30 Euro, czyli jedna duża bułka będzie nasz kosztować około 0,11 centów. 

Można? Można! 

Jakiej mąki użyć?

Warto jednak zwrócić uwagę na jeszcze jedną rzecz. Biała mąka, z której planujemy upiec nasze bułki, to produkt najbardziej oczyszczony. Została ona bowiem wyczyszczona z praktycznie wszystkich wartościowych, odżywczych składników: z błonnika, witamin i minerałów zawartych w otoczce ziarna. Dlatego też, aby się najeść, potrzebujemy sięgnąć po więcej. Zazwyczaj nie jemy jednak samej bułki, skutkiem tego jako koszt naszego posiłku musimy uwzględnić wszystko to, co na bułce lub bułkach położymy. W związku z tym dużo taniej, a zarazem zdrowiej będzie gdy do naszego wypieku użyjemy mąki bardziej sycącej, bogatej w składniki np. orkiszowej. Ja zazwyczaj mieszam mąkę pszenną z wieloziarnistą w proporcji 3 do 1. Pychotka! Polecam Wam poeksperymentować w tym temacie. Można dojść do ciekawych wniosków! 

Zwróć uwagę na przechowywanie pieczywa.

Na koniec jeszcze jedna ważna sprawa. Cóż nam z oszczędności podczas pieczenia, gdy na koniec bułka wyląduje w koszu? Nic. Dlatego tak niezwykle ważne jest odpowiednie przechowywanie pieczywa. 

W większości domów pieczywo umieszcza się w chlebaku. Najlepsze są chlebaki wykonane z naturalnego drewna lub z bambusa, które zapewniają dobrą cyrkulację powietrza. Sprawdźcie proszę, czy Wasz chlebak posiada otwory zapewniające przepływ powietrza. Oprócz tego chlebaki każdego rodzaju należy regularnie myć, bakterie przyspieszają psucie się chleba. Ja nadmiar moich bułek zamrażam. Po wyjęciu są świeże i smaczne. Spróbujcie sami.

Życzę Wam smacznego i pozdrawiam

Agnieszka  Zapotoczna

Doradca finansowy i ubezpieczeniowy w Niemczech https://www.dvag.de/agnieszka.zapotoczna/index.html

Kontakt:

Telefon: +49 1520 5286761

E-mail: Agnieszka.Zapotoczna@dvag.de