Obłędnie pyszne ciasto wiśniowe

Sprawdź, jak przygotować przepyszne ciasto wiśniowe. To mój sekretny przepis. Wygląda obłędnie, a smakuje jeszcze bardziej. Przygotowanie może wydać Ci się skoplikowane, ale jest niesamowicie proste.

Gorąco zachęcam Cię do piecznia razem ze mną. Zapewniam Cię, że zawsze się udaje!

To co? Do dzieła!

Składniki:
150 g cukru
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
200 g mielonych orzechów laskowych 
1 duży słoik wiśni w zalewie 
1 opakowanie budyniu waniliowego lub 1 paczka „Tortenguss” kolor czerwony

2 x 200ml śmietany słodkiej 
1 mała butelka likieru jajecznego

100g płatków migdałowych (prażonych na złoto na patelni bez tłuszczu) 

Przygotowanie:

150 g cukru ubijamy z 3 jajkami na puszystą masę. Następnie dodajemy 200 gram zmielonych orzechów laskowych i łyżeczkę proszku do pieczenia. Ciasto wlewamy do tortownicy (26 cm) i pieczemy w piekarniku przez 20-25 minut w temperaturze 175 stopni. Po upieczeniu zostawiamy ciasto do ostudzenia.

W międzyczasie odsączamy wiśnie od zalewy. Wiśnie odstawiamy na bok, sok uzupełniamy do ok 250 ml (np. sokiem z porzeczki lub wiśni). Sok gotujemy, budyń (lub Tortenguss) rozpuszczamy w ok. 5 łyżkach wody lub soku, dodajemy do gotującego się soku z wiśni. Konsystencją przypomina to kisiel. Po zagotowaniu dodajemy wiśnie. Kisiel wiśniowy wylewamy na ostudzone ciasto. Następnie ubijamy pianę ze śmietany kremówki, którą następnie wykładamy na ostudzony kisiel wiśniowy. 

Na środek śmietany wylewamy ok. 100 ml likieru jajecznego. Obrzeża ciasta posypujemy prażonymi (wystudzonymi) migdałami. 

Ciasto chłodzimy. 

Smacznego!

Małgosia Uerlich